tiistai 29. maaliskuuta 2011

Lihapiirakka


Tein ensimmäisen kerran elämässäni itse lihapiirakkaa  helmikuussa olleisiin valmistujaisjuhliini (samalla täytin mieheni pitkäaikaisen toiveen itsetehdystä lihapiirakasta ;) ). Tein piirakan Kinuskikissan Liha-riisipiirakan (resepti alunperin Mimmi Mutikaiselta) ohjeen pohjalta pienillä muutoksilla (alla ohje niin kuin itse tein).

1 pkt (iso levy) valmista lehtitaikinaa (tai voitaikinaa)
2 munaa
2 dl keitettyä tummaa riisiä
1 sipuli
n. 300 g jauhelihaa
2 pientä valkosipulinkynttä
1 tl suolaa
½ tl mustapippurirouhetta
1 tl paprikajauhetta
½ tl chilijauhetta
½ prk (75 g) ranskankermaa
2 dl juustoraastetta

Voiteluun 1 kananmuna

Sulata taikinalevy paketin ohjeen mukaan. Keitä munat, jäähdytä ja kuori ne. Hienonna munat. Keitä riisi kypsäksi ja jäähdytä. 

Hienonna sipulit. Ruskista jauheliha pannulla ja lisää ruskistuksen lopussa sipulit sekaan. Sekoita kulhossa sekaisin hienonnetut munat, riisi sekä jauheliha-sipuliseos. Lisää mausteet, ranskankerma ja juustoraaste.

Ota taikinasta siivu pinnan koristeita varten. Kauli taikinasta ohut iso levy (noin uunipellin kokoinen) jauhotetulla pöydällä. Levitä täyte taikinan toiselle puolelle ja nosta toinen puoli päälle kanneksi. Painele reunat kiinni toisiinsa ja voitele piirakka kananmunalla. Pistele haarukalla reikiä piirakan pintaan.

Kaulitse erilleen otettu pala ohueksi ja ota siitä muotilla kuvioita piirakan pinnalle. Voitele myös koristeet munalla.

Paista piirakkaa 200-asteisen uunin keskitasolla noin 25-30 minuuttia. Suojaa pinta tarvittaessa foliolla tai leivinpaperilla.

Anna piirakan jäähtyä ja vetäytyä ennen paloiksi leikkaamista.

Piipadoo arpoo laukun ja pussukoita!


Piipadoon tytöt ovat pistäneet pystyyn arvonnan! Käykäähän osallistumassa! :)

sunnuntai 20. maaliskuuta 2011

Juustokukkaset


Bongasin Onnelilta kivan reseptin juustoisille pikkusuolaisille. Alunperin ohje on täältä. Sydämien sijaan tein pieniä kukkasia. 

Juustokukkaset (89 kappaletta)

150 g margariinia
2½ dl vehnäjauhoja
2½ dl juustoraastetta
½ tl leivinjauhetta
½ tl paprikajauhetta

voiteluun kananmunaa
pinnalle seesaminsiemeniä

Tämän helpompaa ohjetta ei olekaan. Kaikki ainekset vain kulhossa sekaisin ja käsin vaivaamalla tasaiseksi taikinaksi. Kaulitse taikinasta jauhotetulla alustalla noin puolen sentin paksuinen levy. Painele levystä kuvioita haluamallasi muotilla. Itse tein pieniä kukkasia Wiltonin kukkamuottisetin keskikokoisella muotilla (halkaisija n. 3,5 cm).Toista niin kauan aikaa, kunnes taikina loppuu. Nostele kuviot leivinpaperille ja voitele kananmunalla. Ripottele vielä pinnalle seesaminsiemeniä. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla noin 7 minuuttia (isompia kuvioita luonnollisesti hieman kauemmin).

Kahden jäähtyneen kuvion väliin voi halutessaan laittaa täytteeksi esimerkiksi tuorejuustoa. Kuviot säilyvät jääkaapissa muutaman päivän ja pakkasessa pidempään (täyttämättöminä).

Paapii blogissa arvonta!


Paapii blogissa on käynnissä arvonta, jossa on ihana bambi palkintona! :)

torstai 17. maaliskuuta 2011

Punainen kukkakortti


Tähän korttiin tein ensimmäistä kertaa itse kukkia (tai ainakin lähes ;) ). Kukat olen koonnut erilaisista silkkikukista, jotka hajotin osiin ja kokosin uudelleen. Kukkien keskustassa käytin askarteluheteitä ja kukkien reunoihin levitin vielä kullanväristä kimalleliimaa. Perhoskuviopaperi on ihanasta Premium Stacksin the Mariposa stack -lehtiöstä.

lauantai 12. maaliskuuta 2011

Puolukkatoffeepullat

Uhkasin aiemmin kokeilla tätä reseptiä uudelleen ja nyt vihdoin toteutin "uhkaukseni".


Puolukkatoffeepullat (n.35 kappaletta)

Pullataikina:

5 dl maitoa tai maitojuomaa
1 pkt (50 g) hiivaa
2 dl sokeria
1 rkl vanilliinisokeria
2 tl suolaa
200 g margariinia
n. 15 dl vehnäjauhoja

Täyte:

1 tlk (397 g) kondensoitua maitoa keitettynä (keitä avaamatonta purkkia kattilassa vedellä peitettynä 2-2½tuntia)
240 g (noin 4 dl) puolukoita
3 rkl perunajauhoja
½ dl sokeria
 
Voiteluun kananmuna
Pinnalle raesokeria

Lämmitä maito/maitojuoma kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva siihen. Lisää sokerit ja suola ja sekoita hyvin. Lisää vähitellen jauhoja sekoittaen hyvin. Lisää suurin osa jauhoista ja vaivaa taikina käsin huolellisesti. Lisää sulatettu rasva ja jatka vaivaamista. Lisää vielä jauhoja niin paljon, että taikina irtoaa kulhosta ja käsistä. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.

Jaa taikina jauhotetulla leivinalustalla kahteen osaan ja kaulitse taikina kahdeksi levyksi. Sekoita puolukat, perunajauhot ja sokeri keskenään. Levitä taikinalevyille kondensoidusta maidosta keitetty toffee sekä sokeroidut puolukat. Kääri levy tiukalle rullalle ja leikkaa rullasta noin 1-1½ sentin levyisiä paloja. Asettele palat pullavuokiin leikattu pinta ylöspäin. Anna pullien kohota vielä leivinliinalla peiteltyinä. Voitele pullat kananmunalla ja ripottele pinnalle raesokeria. Paista pullia 200-asteisen uunin keskitasolla noin 12-15 minuuttia.

perjantai 11. maaliskuuta 2011

Mikkikortti


Tein miehelleni tällaisen Mikki Hiiri -aiheisen kortin. Mikin tein piirtämällä kuvion Tupperwaren piirustuslevyn avulla. Kuvion reunat kävin vielä läpi mustalla tussilla. Kirjaimet ovat Skräppäyksen käsikirja -kirjan liitesivuilta. Taustapaperi on Papermanian Flowery-lehtiöstä.

torstai 10. maaliskuuta 2011

Valmistujaisjuhlien laktoositon perhoskakku

Viime syksyn rutistuksen ansiosta sain ennen vuoden loppua maisterin paperit käteeni, joten pitihän sitä sitten juhliakin pienimuotoisesti sukulaisten kesken. Juhliin tuli leivottua monenlaista, joita yritän tässä saada pikkuhiljaa blogattuakin. Aloitetaan nyt sitten täytekakusta!


Pohja: kuuden pienen munan tumma sokerikakkupohja 26-senttiseen vuokaan. 

Kostutus: vanilliinisokerilla (2 tl) maustettua laktoositonta rasvatonta maitojuomaa 2 dl.

Täyte: 2 dl vadelmahilloa ja laktoositonta suklaatäytettä. Levitä ensin vadelmahilloa kostutetulle kakkupohjalle ja sitten suklaatäyte.


Kuorrutus: vaalea sokerikreemi, jonka päällä valkoinen sokerimassakansi.

Pursotukset: Laktoositon pursotuskerma, jonka ohje löytyy täältä. Reunoille pursotin vuoronperään "koripunostyllalla" pystysuoraa raitaa ja pienellä tähtityllalla "aaltoa". Lisäksi pursotin kakun ympärille ruusukkeita isommalla tähtityllalla.

Koristelu: Koristeet ovat värjättyä sokerimassan ja marsipaanin sekoitusta. Kukkien keskustoissa on pehmeitä kullanvärisiä koristerakeita ja perhosissa lumihiutaleita ja nonparelleja. Perhoset olen tehnyt piparimuoteilla ja kuivattanut taitetun ja foliolla päällystetyn vahvan kartongin välissä. Kukat tein Wiltonin kukkamuoteilla.

Laktoositon pursotuskerma

6 dl Rainbow laktoositonta vispikermaa
3 rkl vanillakreemijauhetta (laktoositonta)
½ dl tomusokeria

Vispaa kerma vahvaksi vaahdoksi siivilöiden vatkauksen aikana kerman sekaan vanillakreemijauhetta ja tomusokeria. Anna kerman jähmettyä hetki jääkaapissa ennen pursotusta.

Laktoositon suklaatäyte


Tällä ohjeella täytettä riittää halkaisijaltaan 26-senttisen täytekakun kahteen väliin.

300 g Brunbergin tummaa suklaata (laktoositon)
4 dl Rainbow laktoositonta vispikermaa
1 rkl Siro erikoishienoa sokeria
2 rkl vanillakreemijauhetta

Sulata suklaa kattilassa miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen (ei haittaa vaikka suklaa paakkuuntuu yhdeksi isoksi paakuksi). Vispaa kermat, sokeri ja kreemijauhe löysäksi vaahdoksi. Lisää suklaa ja sekoita voimakkaasti tasaiseksi. 

Tämä täyte on melko "tiukkaa tavaraa" eli hyvin suklaista ja todella hyvin jähmettyvää, joten kakkua on myös helppo leikata.

Tämän täytteen kanssa olen käyttänyt:

- vadelmahilloa

Servettikulho


Tässä pieni vinkki ruokailuservettien asetteluun noutopöytään. Rullaa servetit kulmasta vastakkaiseen kulmaan ja pujota ympärille servettirengas (omani olen ostanut joskus aikoja sitten Tiimarin askartelutarvikeosastolta). Asettele rullat pystyyn viuhkaksi sopivaan kulhoon.

keskiviikko 9. maaliskuuta 2011

Jauheliha-kasvispiirakka


Tämä piirakka oli hyvää ja melko mausteista. Pohja oli hieman huonosti kasassa pysyvää (kannattaa korvata osa ruisjauhoista vehnäjauhoilla, niin pohjasta tulee kestävämpi), mutta eipä se makunautintoa haitannut. ;)

POHJA

75 g margariinia
½ dl perunamuussijauhetta
2½ dl ruissihtijauhoja
½ tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa (laktoositonta rasvatonta maitojuomaa)

Nypi kuivat aineet ja rasva sekaisin. Lisää maito ja vaivaa taikina tasaiseksi. Painele taikina voidellun piirakkavuoan pohjalle.

TÄYTE

öljyä paistamiseen
400 g jauhelihaa
pieni punasipuli
pala punaista paprikaa
pala keltaista paprikaa
1 pss (35 g) Old el paso Creamy tacos -mausteseosta
120 g smetanaa

Ruskista jauheliha. Lisää sekaan pilkotut sipuli ja paprikat. Kuullota seosta kunnes kasvikset ovat hieman pehmenneet. Mausta seos mausteseoksella ja smetanalla. Levitä täyte pohjan päälle.

PÄÄLLE

2 kananmunaa
200 g kermaviiliä
kirsikkatomaatteja
n. 2 dl juustoraastetta

Sekoita kananmunat ja kermaviili ja levitä seos täytteen päälle. Laita pinnalle viipaloituja kirsikkatomaatteja ja juustoraastetta. Paista piirakkaa 200-asteisen uunin keskitasolla noin 20 minuuttia.

tiistai 8. maaliskuuta 2011

Hedelmäsalaatti


Tämä on kyllä ehkä helpoin jälkiruoka ikinä. Minkä ihmeen takia sitä sitten tulee tehtyä niin harvoin...

Hedelmiä oman maun mukaan. Itse käytin seuraavia hedelmiä:

1 tlk (300 g) mandariinilohkoja mehussa (käytin mehuineen)
1 tlk (425 g / 270 g) keltaisia papaijapaloja (valutettuna)
vihreitä siemenettömiä viinirypäleitä
1 banaani
1 tuore ananas

Käsittele hedelmät (kuori, pese, valuta tms.) ja pilko ne pieniksi paloiksi. Sekoita hedelmät kulhossa sekaisin. Hedelmäsalaatin voit tarjota sellaisenaan tai esimerkiksi vaniljavaahdon tms. kanssa.

maanantai 7. maaliskuuta 2011

LP-levykulhot


Olen nähnyt joskus aiemminkin tällaisia LP-levyistä tehtyjä kulhoja ja kun Piipadoon Paula oli tehnyt kulhoja MakaMarrin ihanan selkeillä ohjeilla, päätin minäkin testata tällaista hieman erilaista "leipomista" ;).
 

Näitä kulhoja oli kyllä todella helppo ja nopea tehdä ja erityisen ihanaa on, että ne ovat aina yksilöllisiä. Alla olevat kulhot tein sellaisista pienistä LP-levyistä, joita löysin taannoin Fidan mylläkkäpäiviltä.