tiistai 8. kesäkuuta 2010

Mansikkainen vohvelikakku


Vuodet vierii ja ikää karttuu... Pitipä sitten pyöräyttää vanhenemisen kunniaksi pikainen täytekakku. Lopputulos on kyllä ihan maukas, mutta ulkonäkö ja tekoprosessin aikana sattuneet mokailut jäivät harmittamaan sen verran, että koristeluissakin käytin vain "kakkoslaatuisia" marsipaanikukkia. Mutta postaanpa tämän kakun silti, jos vaikka joku välttäisi minun tekemäni mokat. Virheistä viisastuneena voisin todeta, että kakkujen tekemisessä kiire on pahin vihollinen ja huono/keskeneräinen suunnittelu seuraavaksi pahin! ;)



Kakkupohja: Viiden munan kakkupohja Kinuskikissan Tumma sokerikakkupohja -reseptillä. (Onnistuu aina!! :) )

Kostutus: Noin 2½ dl maitoa, johon sekoitin 2 tl vanilliinisokeria.

Täyte: Mansikkavalkosuklaatäyte

400 g pakastemansikoita sulatettuna
260 g valkosuklaata (esim. Panda)
5 dl Flora Vispiä
1 dl vanillakreemijauhetta
(sokeria/vanilliinisokeria)

Soseuta sulaneet mansikat. Sulata paloiteltu valkosuklaa pinnoitetussa kattilassa miedolla lämmöllä ja välillä sekoittaen. Anna suklaan jäähtyä hetki. Sekoita kerma ja vanillakreemijauhe ja vatkaa vahvaksi vaahdoksi. Lisää sekaan mansikkasurvos ja suklaasula ja tarkista maku. Voit halutessasi lisätä sokeria ja/tai vanilliinisokeria oman maun mukaan. Mikäli täyte on löysää, anna sen jähmettyä jääkaapissa hetki ennen kakulle levittämistä.

Kuorrute: Ruokotomusokerikuorrute (Dan Sukker, ohje paketissa). Tomusokerikuorrutteessa hankalinta on saada kuorrutteesta sopivan paksua. Itse tein ensin liian löysän kuorrutteen (n. 4 dl sokeria + n. 4 rkl vettä), joka valui reunoille ja joka jäi liian ohueksi kerrokseksi kakun pinnalle. Hyvä puoli on se, että epäonnistuneen kuorrutteen päälle voi laittaa uuden kuorrutuksen. Toisen kuorrutuksen tein n. 3 dl:sta sokeria ja noin 1½ rkl:sta vettä.

Vinkkinä voisin sanoa, että jos kakun reunoille laittaa kermaa, reunoille valunut kuorrute kannattaa raapia pois. Kuorrutteen kannattaa myös antaa jähmettyä ennen kerman laittamista. Itselläni ei ollut aikaa antaa kuorrutteen jähmettyä, joten reunoille levittämäni kerma valui melkoisesti (kun en tajunnut ottaa valunutta kuorrutusta pois). Onneksi olin ajatellutkin laittavani reunoille vohveleita, joten kerman valuminen ei oikeastaan näy mitenkään, mutta itseäni se kuitenkin ärsyttää...

Koristeet: Reunat koristelin Redondo-merkkisillä kierrevohveleilla (Kodin1: stä, :o). Reunoille levitin ensin kermavaahtoa (2½ dl Flora vispiä + 2 rkl O'boy Dark kaakaota + 1 rkl vanillakreemijauhetta), jotta vohvelikeksit tarttuvat kakkuun kiinni. Vohvelit olivat sen verran pitkiä, että jouduin niitä katkaisemaan veitsellä. Mittaamisen kanssa olisi pitänyt olla tarkempi: vohvelit olisivat saaneet olla lyhyempiä ja tasapituisia. Olin ensin ajatellut laittaa kakkuun vain kaakaotäytteisiä vohveleita, mutta yksi purkillinen ei riittänyt, joten jouduin tekovaiheessa soveltamaan lisäämällä väleihin vaniljavohveleita.

Kakun ja keksien väliin jäi kolo, jonka peitin pursottamalla sen päälle reunoilta ylijäänyttä kermaa. Kerman päälle ripottelin vaaleanpunaisia sokerihelmiä.

Kakun pinnalle laitoin itse tehtyjä (hieman kärsineitä) marsipaanikukkia, joiden keskustaan on kiinnitetty sokerikuorrutteella vaaleanpunaisia sokerihelmiä.

Ei kommentteja: