tiistai 29. maaliskuuta 2011

Lihapiirakka


Tein ensimmäisen kerran elämässäni itse lihapiirakkaa  helmikuussa olleisiin valmistujaisjuhliini (samalla täytin mieheni pitkäaikaisen toiveen itsetehdystä lihapiirakasta ;) ). Tein piirakan Kinuskikissan Liha-riisipiirakan (resepti alunperin Mimmi Mutikaiselta) ohjeen pohjalta pienillä muutoksilla (alla ohje niin kuin itse tein).

1 pkt (iso levy) valmista lehtitaikinaa (tai voitaikinaa)
2 munaa
2 dl keitettyä tummaa riisiä
1 sipuli
n. 300 g jauhelihaa
2 pientä valkosipulinkynttä
1 tl suolaa
½ tl mustapippurirouhetta
1 tl paprikajauhetta
½ tl chilijauhetta
½ prk (75 g) ranskankermaa
2 dl juustoraastetta

Voiteluun 1 kananmuna

Sulata taikinalevy paketin ohjeen mukaan. Keitä munat, jäähdytä ja kuori ne. Hienonna munat. Keitä riisi kypsäksi ja jäähdytä. 

Hienonna sipulit. Ruskista jauheliha pannulla ja lisää ruskistuksen lopussa sipulit sekaan. Sekoita kulhossa sekaisin hienonnetut munat, riisi sekä jauheliha-sipuliseos. Lisää mausteet, ranskankerma ja juustoraaste.

Ota taikinasta siivu pinnan koristeita varten. Kauli taikinasta ohut iso levy (noin uunipellin kokoinen) jauhotetulla pöydällä. Levitä täyte taikinan toiselle puolelle ja nosta toinen puoli päälle kanneksi. Painele reunat kiinni toisiinsa ja voitele piirakka kananmunalla. Pistele haarukalla reikiä piirakan pintaan.

Kaulitse erilleen otettu pala ohueksi ja ota siitä muotilla kuvioita piirakan pinnalle. Voitele myös koristeet munalla.

Paista piirakkaa 200-asteisen uunin keskitasolla noin 25-30 minuuttia. Suojaa pinta tarvittaessa foliolla tai leivinpaperilla.

Anna piirakan jäähtyä ja vetäytyä ennen paloiksi leikkaamista.

Ei kommentteja: