sunnuntai 28. helmikuuta 2016

Minttusuklaakakku (gluteeniton, sokeroimaton, maidoton, vegaaninen, raaka)


Sokerin ja vehnän välttely on saanut minut etsimään uudenlaisia herkuttelukeinoja. Raakasuklaakokeiluja olen tehnyt jo jonkun aikaa, mutta vielä pitää vähän treenata niitä. :) Netistä reseptejä etsiessäni törmäsin Feel Good Kitchen -blogiin, jossa oli ihania reseptejä ja herkullisen näköisiä valokuvia. Sieltä bongasin näiden Minttusuklaakuutioiden reseptin, jota käytin tämän kakun tekemiseen. Kiitos Ainolle mahtavista resepteistä! Kokeilin erästä toistakin ohjetta, siitä lisää myöhemmin! 

Olen tähän kirjoittanut reseptin omin sanoin ja niin kuin minä sen tein. 


Minttusuklaakakku


Pohja

1½ dl pekaanipähkinöitä
1½ dl gluteenittomia kaurahiutaleita
3 dl rusinoita
3 rkl raakakaakaojauhetta
ripaus suolaa
1 rkl sulatettua kookosöljyä
n. 3 rkl vettä 

Pingota halkaisijaltaan 18-senttisen irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja voitele reunat kevyesti kookosöljyllä. Rouhi monitoimikoneen leikkuuterällä pähkinät ja kaurahiutaleet rouheeksi. Lisää sekaan kaikki muut ainekset paitsi vesi ja hurauttele koneella tasaiseksi massaksi. Lisää lopuksi vettä pienissä erissä, kunnes massa on sopivan kiinteää. Painele massa vuoan pohjalle. Laita vuoka pakkaseen.



Täyte

1½ kypsää avokadoa
3/4 dl sulatettua kookosöljyä
ripaus suolaa
0,4 dl hunajaa
ripaus kuivattua minttua 
n. 1 tl piparminttuaromia (En löytänyt mistään piparminttu-uutetta, jota alkuperäisessä ohjeessa oli käytetty. Saa vinkata, jos tiedät, mistä sitä saa! :) ) 

Kuori avokadot ja poista kivi. Käsittele kaikki muut ainekset, paitsi aromi, tasaiseksi massaksi esim. sauvasekoittimella tai blenderillä. Lisää aromia vähitellen ja maistele, kunnes maku on hyvä. Voit myös tarvittaessa lisätä hunajaa tai suolaa oman maun mukaan. Levitä täyte pakkasessa olleen pohjan päälle tasaisesti ja laita kakku takaisin pakkaseen. Anna olla pakkasessa ainakin puoli tuntia ennen seuraavaa vaihetta.



Kuorrutus

1 dl raakakaakaojauhetta
½ dl hunajaa
½ dl sulatettua kookosöljyä
1 kypsä avokado
vähän piparminttuaromia
2 rkl vettä
ripaus suolaa

Kuori avokado ja poista kivi. Soseuta kaikki ainekset tasaiseksi massaksi ja maistele ja lisää tarvittaessa hunajaa, suolaa tai piparminttuaromia. Levitä kuorrute kakun päälle nopeasti, koska kuorrute alkaa jähmettymään pian jäisen kakun pinnalla. Pakasta kakku jälleen vähintään tunniksi. Sen jälkeen voit irrottaa kakun vuoasta ja asettaa tarjolle. Minä ripottelin kakun pinnalle koristeeksi raakakaakaonibsejä. 



Kakun voi säilyttää pakkasessa pidempäänkin, mutta ota se jääkaappiin pehmenemään ennen tarjoilua. Heti pakkasesta ottamisen jälkeen kakun pinnalla on jäistä hilettä, kuten alla olevassa kuvassa, mutta se häviää pian kakun pehmetessä.


Tarjoilin tätä kakkua perheelleni mieheni syntymäpäivänä ja meille riitti hyvin puolet kakusta, joten leikkasin kakun heti kuvaamisen jälkeen puoliksi ja laitoin toisen puolikkaan rasiassa takaisin pakkaseen. Tämä onkin erittäin hyvä vierasvarakakku, koska se oli melko helppo tehdä ja se säilyy hyvin pakkasessa. Ainoa huono puoli on se, että se on aivan liian herkullista ja kiusaus käydä pakastimella on aika suuri! :)

Ei kommentteja: