maanantai 8. helmikuuta 2016

Uusi vuosi ja uusia kujeita

Blogissa on jälleen kerran ollut hiljainen kausi. Pienen vauvan kanssa ei juuri koneelle päivien aikana ehdi enkä välttämättä ole halunnutkaan ehtiä. :) Loppuvuosi meni jouluvalmisteluiden parissa ja uusi vuosi on alkanut parin uuden henkilökohtaisen "projektin" merkeissä.


Ensimmäinen niistä liittyy kotiin ja kodin siivoukseen ja järjestyksen ylläpitoon. Luin jouluna Marie Kondon kirjan Konmari - Siivouksen elämänmullistava taika ja sain innostuksen kodin tavaroiden karsimiseen ja uudelleenjärjestelyyn. Olen jo pidempään pyrkinyt vähentämään tavaroita ja siivoamaan kaappeja, mutta jotenkin kirjan lukemisesta sain ihan uudenlaista motivaatiota tähän. Toki tämänhetkinen elämäntilanne ei mahdollista kovin massiivisia ja nopeita siivousurakoita, mutta aion silti pitää kirjasta saamani opit mielessä ja siivota kotia oman aikatauluni mukaan. Omani ja lasten vaatekaapit kävin jo joululomalla läpi ja äskettäin "konmaritin" omat kirjani. Turhasta tavarasta eroon pääseminen on kyllä ollut tämän lukukokemuksen jälkeen yllättävän vapauttavaa ja antoisaa!


Toinen projekti liittyy enemmän omaan hyvinvointiin, jaksamiseen ja itsestä huolehtimiseen. Tämänkin projektin taustalla on kirja: Berit Nordstrandin Terveempi elämä 12 viikossa. Haastoin äitini ja siskoni mukaan muuttamaan elämäntapojamme terveellisempään suuntaan. Sovimme, että 12 viikon sijaan ryhdymme koko vuoden kestävään projektiin. 12 kuukauden aikana etenemme pienin askelin kirjan tavoitteiden mukaisesti ja toivottavasti vuoden lopussa ruokavaliomme on uudistunut ja kohentunut ja olemme hieman hoikemmassa kunnossa, terveempiä ja virkeämpiä. Tammikuussa kiinnitimme huomiota sokerin käytön vähentämiseen ja helmikuussa lisäämme täysjyväviljoja ja siemeniä ruokavalioomme. 

Molemmissa projekteissa tavoitteenani ei niinkään ole noudattaa 100-prosenttisesti menetelmien periaatteita vaan soveltaa niitä omaan elämääni sopivassa määrin. Ruokavaliomuutoksissa erityisesti olen sitä mieltä, että minkäänlainen ehdottomuus ei minulla toimi. Sen sijaan olen yrittänyt opetella sellaista asennetta tähän, että repsahtamisia tulee varmasti, mutta niiden takia ei pidä lopettaa kokonaan, vaan seuraavana päivänä voi jatkaa taas uudella vimmalla eteenpäin. Enkä minä kiellä itseltäni mitään ihan totaalisesti, vaan yritän keskittää "roskaruoalla" herkuttelut yhteen päivään viikossa.

Jatkossa reseptipostaukset saattavat olla enemmän tästä terveellisemmästä näkökulmasta olevia, mutta eiköhän niitä herkkuleivonnaisiakin täällä vielä tule olemaan - on nimittäin melkoisesti jäänyt tässä matkan varrella reseptejä postaamattakin ja eiköhän ainakin juhlien yhteydessä tule vieläkin leivottua ihan "perinteisesti sokerilla, voilla ja vehnäjauhoilla". :)

Ei kommentteja: