sunnuntai 31. tammikuuta 2010

Valkosuklaa-tuorejuustokakku


Tämän kakkureseptin olen alunperin löytänyt Me-lehdestä (8/2009). Olen tehnyt kakkuja tämän reseptin pohjalta jo useamman kerran soveltamalla ohjetta mm. vuoan koon ja tilaisuuden mukaan. Tällaiseksi resepti on muokkautunut minun käsittelyssäni. ;)


20 annosta
Pohja:
100 g digestive-keksejä
50 g margariinia sulatettuna

Täyte:
400 g valkosuklaata
2 ½ dl kuohukermaa (Flora Vispi)
1 rs (200 g) maustamatonta tuorejuustoa (itse suosin kevyitä vaihtoehtoja)
1 prk (250 g) mascarponejuustoa

Leivinpaperoi irtopohjavuoan (halkaisija 20-24 cm) pohja. Murskaa keksit monitoimikoneessa ja sekoita rasvasula joukkoon. Painele seos ohueksi kerrokseksi vuoan pohjalle. Pane vuoka jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.

Sulata paloiteltu valkosuklaa miedolla lämmöllä paksupohjaisessa kattilassa välillä sekoittaen. Jäähdytä suklaata hetki. Vispaa kuohukerma vaahdoksi ja sekoita tuorejuusto ja mascarponejuusto kermavaahdon sekaan. Lisää suklaasula vaahtoon koko ajan sekoittaen. Kaada täyte keksipohjan päälle vuokaan. Tasoita pinta. Anna kakun hyytyä jääkaapissa vähintään 3 tuntia.

Pyöräytä kakku irti vuoan laidasta terävällä veitsellä, avaa salpa ja siirrä kakku tarjoiluvadille. Siisti leivinpaperireunat tai poista paperi. Alkuperäisessä reseptissä tämän kakun kaverina ehdotetaan tarjottavaksi itsetehtyä mustikkakastiketta, joka antaakin kakulle kivasti raikkautta.

Mustikkakastike:
300 g mustikoita
½ dl sokeria
1 rkl sitruunan mehua  

Soseuta mustikat, kaada seos siivilään ja pyöritä se siivilän läpi esim. lusikalla sekoittaen. Sekoita sokeri ja sitruunan mehu joukkoon. Laita kastike tarjolle pieneen kannuun.

Erilaisia versioita kakusta:

Yllä oleva hääpäiväkakku on tehty muuten alkuperäisen ohjeen mukaan, mutta tein sen pienempään vuokaan (halkaisija 18 cm), jolloin täytettä tein vain 2/3. Koristeena sulatetusta tummasta suklaasta tehty sydän ja raastettua tummaa suklaata. Tarjosin kakun mustikkakastikkeen kanssa.

Alla olevassa versiossa olen tehnyt kakun vuokaan, jonka halkaisija on 24 cm. Tein täytettä vain puolikkaan annoksen ja kakun hyydyttyä tein pintaan vielä keltaisen kiilteen mangososeesta. Koristeet on tehty valkoisesta marsipaanista  (tähdet) sekä valkoisen marsipaanin ja valkoisen sokerimassan sekoituksesta (lumihiutaleet) ja niihin on siveltimellä töpötelty kullan- ja hopeanväristä tomuväriä. Valitettavasti tomuvärit liukenevat nopeasti kakun kiilteeseen, joten mikäli käytät sitä koristeissa, laita koristeet kakun pinnalle juuri ennen tarjoilua. 

Mangokiille:
2 dl mangososetta
2 dl vettä
4 liivatelehteä

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Laimenna mangosose vedellä. Liuota liivatelehdet tilkkaan kiehuvan kuumaa vettä. Sekoita liivatevesi mangososeen sekaan ja kaada kiille hyvin hyytyneen kakun päälle. Laita kakku vielä muutamaksi tunniksi hyytymään jääkaappiin.


Viimeisimpänä olen tehnyt kakusta tällaisen version. Pohjan ja täytteen tein 1½-kertaisena ja täytteen värjäsin siniseksi Squires Kitchenin sinisellä pastavärillä. Keskellä olevat lumihiutalekoristeet on tehty valkoisen marsipaanin ja valkoisen sokerimassan sekoituksesta. Pienimmät hiutaleet ovat kaupasta ostettuja valmiita kakunkoristeita. Tämän kakun lisukkeena oli myös mustikkakastiketta.

4 kommenttia:

Henna /äitiysdementia kirjoitti...

Paljon pastaväriä meni täytteen värjäämiseen?

Tingelstiina kirjoitti...

Hei meemu! Enpä osaa kyllä tarkasta määrästä sanoa mitään, kun en mitannut sitä. Mutta joka tapauksessa määrä on hyvin pieni, koska pastavärit ovat niin voimakkaita värejä. Tuohon määrään arvioisin pastaväriä menevän ehkä "teelusikan kärjellisen" verran. Sopivan värin saa, kun lisäilee väriä vähän kerrallaan ja sekoittaa massan tasaiseksi.

Anonyymi kirjoitti...

ei liivatetta?

Tingelstiina kirjoitti...

Tähän kakkuun ei tosiaan tule liivatetta ollenkaan, vaan tuo melkoisen suuri määrä valkosuklaata riittää mainiosti kakun hyydyttämiseen. :)