tiistai 10. elokuuta 2010

Minttusuklaajuustokakku



Pitkästä aikaa teki mieleni tehdä hyydytettävää suklaakakkua. Päädyin soveltamaan Pipareista pitsikakkuun (toim. Ulla Svensk, 2009) -kirjassa ollutta Minttukrokanttikakun ohjetta seuraavalla tavalla:

Pohja

26 kpl Domino-keksejä (eli kaksi pötköä (n.350 g) perinteisiä Dominoja)
80 g margariinia

Täyte

2½ dl Flora Vispiä
2½ dl Flora Vanillaa
2 rkl tummaa kaakaota
2 rkl vanillakreemijauhetta
200 g minttukrokanttisuklaata (Marabou)
200 g maustamatonta tuorejuustoa
5 liivatelehteä
3 rkl maitoa

Aseta halkaisijaltaan 24-senttisen irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Sulata margariini. Murskaa keksit monitoimikoneessa ja sekoita margariini sekaan. Painele keksiseos tiiviisti vuoan pohjalle. 

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen (n. 5-10 minuuttia). Sulata paloiteltu suklaa miedolla lämmöllä kattilassa. 

Sekoita kulhoon vispikerma, vaniljakastike, tumma kaakao ja vanillakreemijauhe ja vatkaa seos vaahdoksi. Sekoita myös suklaasula ja tuorejuusto keskenään ja lisää kermavaahto varovasti sekaan.

Lämmitä 3 rkl maitoa kuumaksi ja liuota puristetut liivatelehdet siihen. Lisää liivateliuos ohuena nauhana ja koko ajan sekoittaen täytteeseen. Kaada täyte keksipohjan päälle vuokaan ja tasoita pinta. Anna kakun hyytyä jääkaapissa ainakin 4 tuntia, mielellään yön yli.

Pyöräytä varovasti veitsellä kakku irti vuoan reunasta ennen kuin aukaiset vuoan reunan. Siirrä kakku varovasti tarjoilulautaselle ja koristele haluamallasi tavalla.

Koristelu

Tässä kakussa käytin koristeina marsipaanin ja sokerimassan sekoituksesta tehtyjä kukkasia. Huomaathan, että tällaiset koristeet eivät kestä kovin hyvin, vaan vettyvät ja sulavat kakun pinnassa melko pian. Eli tällaisia koristeita kannattaa hyydykekakuissa käyttää vain, jos kakku syödään kerralla ja silloinkin koristeet kannattaa laittaa kakun pintaan vasta juuri ennen tarjoilua.

Kestävämpiä koristeita hyydytetyille kakuille ovat esimerkiksi suklaakoristeet ja tuoreet marjat tai hedelmät.

2 kommenttia:

piipadoo kirjoitti...

Herkullisen näköinen kakku! Osaatko muuten antaa vinkkejä liivatteen korvaamiseksi jollain muulla aineella? En kauheasti tykkäää liivatteen käyttämisestä, mutta kokeiluni agar-agarilla ja multi-sokerilla ovat vähäisiä ja epäonnisia.

-Paula

Tingelstiina kirjoitti...

Kiitos! :)

Itsekään en ole liivatteen suurin ystävä, varsinkin kun ensimmäinen kokeiluni aikoinaan epäonnistui... Sittemmin olen rohkaistunut kokeilemaan uudelleenkin. Agar-agar ja multi-sokeri on minulta vielä testaamatta.

Olen aiemmin postannut reseptin tuollaisesta valkosuklaatuorejuustokakusta, jossa ei ole liivatetta. Siinä valkosuklaa toimii hyydyttävänä ainesosana ja sen takia sitä onkin siinä melkoisesti. Se on todella hyvää, mutta myös erittäin makeaa kakkua eli jos ei pidä kovin makeasta niin silloin en suosittele.