sunnuntai 23. tammikuuta 2011

Vaalea sokerikakkupohja


Useimmiten teen täytekakkuihin kakkupohjat Kinuskikissan tumman ja vaalean sokerikakkupohjan ohjeilla. Kinuskikissan päivittäessä sivustoaan viime vuoden puolella huomasin, kuinka riippuvainen olin hänen ohjeistaan. Onneksi löysin tuolloin kakkupohjan ohjeen tulostettuna ja pääsin kakunleivontaan. :) Tästä johtuen ajattelin kirjoittaa mm. kakkupohjien ohjeet myös omaan blogiini, sillä käytän blogiani ikään kuin reseptikirjana. 

Resepti perustuu "saman verran" -periaatteelle, joten kakun kokoon voit vaikuttaa munien määrällä (muista myös vähentää/lisätä leivinjauheen määrää erikokoiselle kakulle).

Vaalea sokerikakkupohja

5 huoneenlämpöistä munaa
saman verran sokeria
saman verran jauhoja (50-75% vehnäjauhoja ja loput perunajauhoja)
2 tl leivinjauhetta

Voitele ja korppujauhota irtopohjavuoka. Viiden munan kakku sopii hyvin halkaisijaltaan 24-26 cm vuokaan.

Riko munat isoon juomalasiin. Mittaa toiseen samanlaiseen lasiin munien kanssa saman verran sokeria. Kaada sokeri vatkauskulhoon. Mittaa tyhjentämääsi lasiin jauhoja saman verran kuin munia.  Sekoita jauhoihin leivinjauhe.

Kaada munat vatkauskulhoon ja sekoita sokeri ja munat vahvaksi vaahdoksi. Siivilöi jauhot vaahdon sekaan varovasti nuolijalla sekoittaen. Kaada taikina vuokaan ja hölskytä vuokaa varovasti muutaman kerran, jotta ilmakuplat nousevat pintaan. Itse teen vielä niin, että "pyyhin" varovasti pinnan haarukalla, jotta pinnassa olevat ilmakuplat hajoaa. En tiedä onko sillä oikeasti merkitystä, mutta omasta mielestäni kakusta tulee tasaisempi tuollalailla tehtynä.

Paista kakkua 175-asteisen uunin alatasolla noin 40 minuuttia. Peitä kakun pinta leivinpaperilla paistoajan puolivälissä, jotta pinta ei tummu liikaa. Kakku on kypsää, kun se on irronnut vuoan reunoilta. Anna kakun jäähtyä hetki ja kumoa se sitten sokeroidun leivinpaperin päälle.

Kinuskikissan sivuilta löydät yksityiskohtaisemman ja kuvitetun ohjeen.

Ei kommentteja: