maanantai 24. tammikuuta 2011

Tumma sokerikakkupohja

Tämäkin ohje perustuu Kinuskikissan reseptiin. Ohje on muuten sama kuin vaaleassa sokerikakkupohjassa, mutta tähän tulee myös tummaa kaakaojauhetta.

6 (pienen) munan kakkupohja 26-senttiseen vuokaan.

Tumma sokerikakkupohja

5 huoneenlämpöistä munaa
saman verran sokeria
saman verran jauhoja (sisältäen n. ½ dl tummaa kaakaojauhetta, jonka lisäksi 50-75% vehnäjauhoja ja loput perunajauhoja)
2 tl leivinjauhetta

Voitele ja korppujauhota irtopohjavuoka. Viiden munan kakku sopii hyvin halkaisijaltaan 24-26 cm vuokaan.

Riko munat isoon juomalasiin. Mittaa toiseen samanlaiseen lasiin munien kanssa saman verran sokeria. Kaada sokeri vatkauskulhoon. Mittaa tyhjentämääsi lasiin ensin kaakaojauhetta ja sitten jauhoja, niin että lasissa on yhteensä saman verran sisältöä kuin toisessa lasissa munia.  Sekoita jauhoihin leivinjauhe.

Kaada munat vatkauskulhoon ja sekoita sokeri ja munat vahvaksi vaahdoksi. Siivilöi jauho-kaakaoseos vaahdon sekaan varovasti nuolijalla sekoittaen. Kaada taikina vuokaan ja hölskytä vuokaa varovasti muutaman kerran, jotta ilmakuplat nousevat pintaan. Itse teen vielä niin, että "pyyhin" varovasti pinnan haarukalla, jotta pinnassa olevat ilmakuplat hajoaa. En tiedä onko sillä oikeasti merkitystä, mutta omasta mielestäni kakusta tulee tasaisempi tuollalailla tehtynä.

Paista kakkua 175-asteisen uunin alatasolla noin 40 minuuttia. Peitä kakun pinta leivinpaperilla paistoajan puolivälissä, jotta pinta ei tummu liikaa. Kakku on kypsää, kun se on irronnut vuoan reunoilta. Anna kakun jäähtyä hetki ja kumoa se sitten sokeroidun leivinpaperin päälle.

2 munan kakkupohja 18-senttiseen vuokaan.

Kakun kokoon voit tosiaan vaikuttaa muuttamalla munien määrää ja mittaamalla munien kanssa saman verran sokeria ja jauhoja. Leivinjauheen määrä täytyy myös suhteuttaa muiden ainesten määrään. Kahden munan kakkupohjaan leivinjauhetta käytin noin 3/4 teelusikallista.

Ei kommentteja: