sunnuntai 5. joulukuuta 2010

Kaura-porkkanasämpylät



Tästä reseptistä tulee noin 27 pientä sämpylää. 

5 dl vettä
50 g hiivaa
2 dl kauraleseitä
3 rkl rypsiöljyä
2 tl suolaa
2 dl raastettua porkkanaa
n.11-12 dl Pirkka 3-viljan sämpyläjauhoja
vähän vehnäjauhoja leivontaan
kananmuna voiteluun
kauraleseitä sämpylöiden pinnalle

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja murenna hiiva siihen. Lisää leseet, öljy, suola ja porkkanaraaste. Lisää jauhoja ja vaivaa taikina hyvin. Lisää jauhoja, kunnes taikina irtoaa käsistä ja kulhon reunoista. Kohota taikinaa liinan alla vähintään 10 minuuttia. 

Leivo taikinasta pieniä sämpylöitä leivinpaperin päälle. Kohota sämpylöitä liinalla peitettynä noin 40 minuuttia. Voitele sämpylät kananmunalla ja ripottele pinnalle kauraleseitä. Paista sämpylöitä 225-asteisen uunin keskiosassa noin 12 minuuttia.

Sämpylät ovat ehdottomasti parhaimmillaan tuoreina ja vielä lämpiminä. Itse tehtyjen sämpylöiden "ongelmana" ainakin minulla on se, että ne ovat kohottamisesta huolimatta melko tiiviitä (varsinkin jäähdyttyään/seuraavana päivänä). Ottaisin mielelläni vinkkejä vastaan, miten sämpylöistä saisi "kotikonstein" mahdollisimman kuohkeita ja ilmavia.

2 kommenttia:

Mari - Somasti kirjoitti...

Jotta saan kuohkeita sämpylöitä jätän taikinan melko löysäksi ja nostelen taikinan pellille lusikan avulla. Tosin näin sämpylöistä ei tule kovin kauniita eikä tasalaatuisia...

Tingelstiina kirjoitti...

Kiitos Mari vinkistä! Täytyykin kokeilla tuota niksiä seuraavan kerran, kun teen sämpylöitä! :) Kohotatko taikinaa ja/tai leivinpaperille nosteltuja nökäreitä ja kuinka kauan?